Adhesió al comunicat de l'ACM en relació a la causa especial contra els presos polítics

Dijous, 31 de gener de 2019 a les 00:00

L'Alcalde de Talamanca, Josep Tarín Canales, s'ha adherit al comunicat impulsat pel Síndic de Greuges, amb els expresidents de la Generalitat i del Parlament de Catalunya en relació a la causa especial 2097/2017, en ocasió de l'imminent inici de la vista oral davant la Sala Penal del Tribunal Suprem. 

El text del comunicat és el següent:

COMUNICAT EN OCASIÓ DEL JUDICI EN LA CAUSA ESPECIAL 20907/2017

En ocasió de l'imminent inici de la vista oral davant la Sala Penal del Tribunal Suprem de la causa del procés, els sotasignats formulem les consideracions següents:

1. La presó preventiva té unes causes taxades en l'ordenament jurídic espanyol que no sempre s'interpreten en els seus justos límits, la qual cosa la converteix, de fet, en una pena anticipada. És un problema generalitzat del sistema penal que vulnera el dret a la llibertat individual i el dret a la presumpció d'innocència; contribueix, a més, a la saturació els centres penitenciaris, i, finalment, pot entorpir el dret de defensa.

El dret de defensa és un dret fonamental en un estat de dret democràtic i qualsevol persona acusada d'un il·lícit penal ha de poder comptar amb mitjans adequats per exercir-lo de manera efectiva, incloent-hi les condicions materials adequades, molt en especial durant la celebració del judici oral. Així ho ha manifestat en nombroses ocasions el Tribunal Europeu de Drets Humans, per exemple, en la recent sentència Alekhina i d'altres c. Rússia de 17 de juliol de 2018.

2. En la causa especial 20907/2017 nou persones es troben en situació de presó provisional des de fa mesos, quatre d'elles des de fa més d'un any. El mes de juliol de 2018 van ser transferides a centres penitenciaris catalans, més propers a les seves llars, cosa que també ha facilitat la preparació de la seva defensa jurídica.

Aviat hauran de ser traslladades a un o diversos centres penitenciaris a la Comunitat Autònoma de Madrid. Qualsevol dels centres és a més d'una hora de distància de la seu de l'Audiència Nacional i dels seus calabossos, on hauran de ser transferides en vehicles policials de custòdia abans d'acudir cada dia a la sala de vistes del Tribunal Suprem.

Si es manté la situació de privació de llibertat provisional d'aquestes persones es produiran llargs trasllats al lloc de les vistes des de i cap al centre penitenciari i la seva permanència en dependències judicials alienes al Tribunal Suprem. Tot això pot dificultar el contacte continu amb els seus lletrats i limitar sense raó legal la seva participació activa en la seva pròpia defensa, de manera que se’n restringeixi innecessàriament aquest dret. Aquest trasllat diari s'efectuarà previsiblement durant diversos mesos, la qual cosa significa una penositat innecessària afegida a les finalitats de la presó provisional.

3. Apel·lem les autoritats competents perquè considerin, amb vista a la garantia del dret de defensa i al degut procés, la disposició de mesures alternatives a la privació de llibertat en centre penitenciari de les persones que actualment es troben en presó provisional durant la celebració del judici que s'ha de substanciar en poques setmanes.

 

Barcelona, 16 de gener de 2.019

Darrera actualització: 05.02.2019 | 11:09