El President de la Diputació visita el Castell de Talamanca

Divendres, 8 de febrer de 2019 a les 00:00

El President de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, va visitar el Castell de Talamanca aquest passat dimarts, i va avançar que es faria «un pla d’usos que posarà en valor la gran riquesa del conjunt arquitectònic» i que permetrà convertir aquest equipament en un motor de desenvolupament econòmic i turístic.

El President, amb el diputat de Presidència i Serveis Generals, Jordi Martí, van poder conèixer de primera mà el Castell, després que la Diputació de Barcelona l'adquirís el passat mes de desembre. 

A continuació us transcrivim la notícia redactada pel Servei de Premsa de la Diputació de Barcelona:

 

La Diputació de Barcelona compra el Castell de Talamanca

  • El president, Marc Castells, ha visitat aquest dimarts el Castell de Talamanca després de la compra de la fortificació
  • El Castell, declarat bé cultural d’interès nacional, ha de ser una porta d’entrada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha visitat aquest dimarts el Castell de Talamanca, després que la corporació l’adquirís formalment el passat mes de desembre per 1.315.000 euros. L’operació també inclou els béns mobles que hi ha al seu interior i les finques rústiques que l’envolten.

Durant la visita, i acompanyat de l’alcalde de Talamanca, Josep Tarín, i del diputat de Presidència i Serveis Generals, Jordi Martí, el president de la Diputació, Marc Castells, ha anunciat «un pla d’usos que posarà en valor la gran riquesa del conjunt arquitectònic » amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament econòmic i turístic de la zona.

En aquest sentit, la corporació estudia convertir el Castell de Talamanca en una de les portes d’entrada al Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, «una zona de gran valor històric i vinícola, amb un gran patrimoni de pedra seca. Amb aquesta operació, fem un pas més en la conservació i la preservació del patrimoni del país, una de les principals aspiracions de la Diputació de Barcelona. És important mirar el passat per construir el futur», ha assegurat Marc Castells.

Símbol històric

El Castell de Talamanca, que data del segle X, va ser l’escenari de l’última victòria de l’exèrcit català contra les tropes borbòniques el 1714, abans de la caiguda de Barcelona. A partir del segle XVII va deixar de tenir funcions defensives per convertir-se en masoveria. Malgrat les nombroses reformes que s’hi han fet al llarg dels anys, encara conserva elements originals, com les cisternes i el pou.

La fortificació era, des dels anys 60, propietat d’una família de Barcelona que la va comprar com a lloc d’estiueig. Des del 2010, i arran d’un conveni entre l’Ajuntament de Talamanca i la propietat, el castell acull visites públiques i el Centre d’Interpretació de la Batalla de Talamanca.

Preservació del patrimoni

Durant la visita al Castell de Talamanca, el president de la Diputació, Marc Castells, també ha destacat el paper de la corporació com a referent en la salvaguarda del patrimoni monumental de la demarcació des de fa més de 100 anys, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. El passat mes de novembre, coincidint amb la commemoració del 2018 com a Any Europeu del Patrimoni Cultural, la Diputació va aprovar un programa dotat amb 23,5 milions d'euros per preservar i potenciar el patrimoni arquitectònic local. 

Darrera actualització: 08.02.2019 | 12:31